9/9/10

VISITA DE LA MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS

Vaja per davant també el meu agraïment a mossèn Vicent per haver-nos dut la mare de Déu dels Desemparats a Ador. Hem pogut constatar, dissabte 4 de setembre, sobretot, l’enorme acollida de totes les persones del poble, l’estima de tots els valencians a la nostra patrona, el silenci i respecte amb que se l’acompanyava pels carrers d’Ador.
La imatge de la Geperudeta ha aconseguit per unes hores congregar persones de tots els sexes, edats, condicions socials, compromeses amb la religió o no tant, en comunió al voltant de la seua figura. S’ha sentit l’emoció en els rostres i perquè no alguna que altra llàgrima rajant per les galtes de molts dels assistents. I com que per a nosaltres ha estat a més a més un moment històric, hi ha hagut milers de flashos per deixar un record fotogràfic per als nostres descendents.
Voldria també opinar sobre dos de les idees expressades per l’alcalde en les paraules de benvinguda a la verge dels Desemparats. Hi estic d’acord amb ell en que la visita ens hauria de servir per fomentar un major grau de germandat i de col•laboració per part de tots, oblidant confrontacions. Però clar, totes aqueixes paraules, que queden molt bé dites en un moment d’emoció i quan està la plaça plena, cal no oblidar-les i posar-les en pràctica.
I aprofitant la demanda de concòrdia i col•laboració feta a la mare de Déu i la bona disposició de l’alcalde expressada públicament, vull opinar favorablement també respecte de la segona idea, és a dir, la de commemorar la visita de la Verge deixant-ne constància en el nom d’algun carrer.
Em sembla molt bé la idea de dedicar-li el carrer principal de la urbanització l’Ovo, a la mare de Déu dels Desemparats i, vaja també per davant, que no tinc res en contra de fra Conrado, del qual no he sentit mai només que lloances cap a la seua persona i la seua tasca diària. Dubte molt que a ell, dins de la humilitat que el caracteritza li agradés que el tractaren públicament de sant però no és aquest el tema.
El que jo vull donar és la meua opinió sobre el fet de canviar el nom de la Plaça Major, nom que per altra part tindrà des d’un principi, i que comparteix amb el de la plaça de la Font i la plaça de l’Església. I a més a més de ser un nom important, és un nom corrent per a les places de molts pobles i ciutats d’Espanya i d’Europa.
Des de sempre hi ha hagut polèmica quan es decideix canviar costums i tradicions “de tota la vida”, com diuen els que no volen els canvis, quan es tracta de festes populars o del santoral. Però no és el meu cas perquè no entra en el meu ànim crear cap polèmica. Només vull expressar lliurement la meua humil opinió.
Molts recordem que tant festivitats d’un signe com d’un altre, al nostre poble, s’hi han canviat de data o, simplement, s’han deixat de celebrar. S’ha canviat la data de les festes del poble perquè quan s’hi feien a setembre tenien un sentit que pels anys va desaparèixer. Altres, com les cordaes, també s’han fet als pobles durant molts anys i s’han eliminat perquè suposaven un perill.
Canviar-li el nom a la Plaça Major no té ni un ni altre sentit i per sort per a alguns, i no tanta per altres afectats pels PAI, s’estan obrint nous carrers al nostre poble, la majoria dels quals no tenen nom encara. Opine que és més adequat aprofitar aquesta circumstància i dedicar-li el nom d’un d’aquestos carrers a Fra Conrad, que ben segur s’ho mereix més que cap altre, i a més, m’estranyaria molt, que ell no hi estigués d’acord.
Ador 5 de setembre de 2010.

Ferran Estruch i Mascarell.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi me da igual el cambio de nombre. Aunque hace algunos años que vivo en Ador y supongo que par a mí no significa mucho.
Pero lo que no me gustó fue el miting que se largó el alcalde delante de la Virgen. Este señor no tiene vergüenza. Le vino muy bien tener la plaza completamente llena, pero no era por él por lo que estábamos allí. Era por la virgen de los Desamparados.

Anònim ha dit...

Es necessita tindre poca vergonya. Ara veig que no sóm tots iguals. Primer la seua família, per si de cas no n’hi ha per a tots i darrere, totes les famílies del poble. De vergonya! I clar, com el sermonet estava buit de contingut i per aprofitar l’ocasió, allà va: “El pròxim ple vaig a proposar... canviar-li el nom a la plaça Major...” Clar, com té majoria! I de pas, a vore si guanye uns quants punts que ja s’acosten les eleccions.

Anònim ha dit...

Només faltava canviar-li el nom a la plaça més antiga del poble. No ha tingut prou fent-nos una plaça que no li pega a l’entorn i ara li vol canviar el nom. Estarà fent punts per a que un atre dia li posen el nom de la plaça la Font a ell?